Agora MEDIA NET Report
Căutare [avansată]
go
//Reviste/Net Report/nr.dec-ian.2007/software 22 octombrie 2018
Net Report
Librăria
Librăria Byblos
agora ON line
agora ON Line [din galerie...]
ianuarie 2009
PC Rev
PC Rev
decembrie 2008
TIC Biz
TIC Biz
nr.215, 10 decembrie 2008
CPR
Channel Partner România
dec.2008

Versiune imprimantă
Trimite unui prieten

Visual Studio 2008 - Quo Vadis?

Silviu Ştefan Cojocaru
redactor asociat NET Report

Visual Studio 2008 a fost lansat în luna noiembrie a acestui an (2007). Este un release major sau un simplu update de produs? Răspunsul îl veţi afla în continuare.

La începutul acestui an, Visual Studio a împlinit 10 ani. În cei zece ani, Visual Studio 2008 a devenit unul dintre cele mai populare medii integrate de dezvoltare. În continuare, vă propun o analiză a principalelor elemente de noutate incluse în ultima versiune a acestui produs.

Prima versiune a Visual Studio, lansată în anul 1997, oferea suportul pentru limbajele Visual C++, Visual Basic şi J++. Cu toate că nu includea un cadru software comun, această versiune a fost primul pas pentru crearea unui mediu integrat de dezvoltare care să ofere flexibilitatea alegerii limbajului de programare favorit. În acest sens, această versiunea includea tool-ul InterDev (instrument care nu mai există astăzi) şi o nouă generaţie a limbajului Visual Basic (versiunea 6).

Au urmat Visual Studio .NET 2002 şi Visual Studio .NET 2003, în cadrul cărora a fost integrat în premieră cadrul software comun .NET Framework. Versiunile dispuneau de noi facilităţi care simplificau procesul de dezvoltare, precum IntelliSense şi funcţiile care permiteau adăugarea controalelor în interfaţa aplicaţiilor prin simple operaţiuni drag&drop.

Visual Studio 2005 a fost axat pe colaborare şi pe oferirea de instrumente care să permite echipelor de dezvoltatori să realizeze proiecte complexe. Visual Studio 2008 oferă noi oportunităţi de colaborare în procesul de dezvoltare, integrând câteva tehnologii pe care merită să le luaţi în considerare.

LINQ - Date relaţionale vs. programare obiectuală

Visual Studio (VS) 2008 încearcă rezolve una dintre problemele cu care se confruntă programatorii. Au trecut peste 40 de ani de când Edgar F. Codd (cercetător la IBM) a definit modelul relaţional pentru bazele de date. În domeniul bazelor de date tranzacţionale, timp de 40 de ani, putem spune că schimbările la nivel conceptual au fost minore. Pe de altă parte, limbajele de programare s-au schimbat radical în ultimii 20 de ani. Orientarea obiectuală a creat o ruptură între limbaje şi datele care şi-au păstrat esenţa relaţională.

LINQ (Language Integrated Query) încearcă să rezolve această problemă. În Visual Studio 2008, au fost integrate o serie de extensii pentru interogarea bazelor de date şi a informaţiilor din fişierele XML. LINQ vă permite să realizaţi nativ interogări în C# sau Visual Basic, fără a mai fi necesar să utilizaţi limbajul SQL.

Visual Studio 2008 include noi instrumente vizuale
pentru modelara diverselor procese de dezvoltare

„Facelift” pentru aplicaţii şi suport pentru Vista

SQL Server 2008 – anul viitor

SQL Server este intrinsec legat de VS 2008, următoare versiune a sistemului de operare urmând a fi lansată în trimestrul 2 al anului 2008. În ceea ce priveşte noile funcţionalităţi, SQL Server nu va fi o lansare tot atât de spectaculoasă ca versiunea 2005. Versiunea 2008 va fi însă axată pe stabilitate şi disponibilitate.
Cristian Petculescu este software arhitect la Redmond pentru SQL Server BI şi Analysis Services şi am stat de vorbă recent despre noua versiune.
SQL Server 2008 include Declarative Management Framework, care facilitează managementul serverului pe bază de politici. De asemenea, a fost inclus un nou algoritm de compresie a bazelor de date care va asigura un plus de performanţă pentru serverul SQL.” a precizat Cristian Petculescu.

Aplicaţiile dispun astăzi de interfeţe tot mai prietenoase, simplitatea în utilizare devenind în ultimii ani sinonimă cu succesul lansării unor noi produse. Visual Studio 2008 vă oferă posibilitatea de a crea aplicaţii pentru Vista şi să utilizaţi noile tehnologii integrate în acest sistem de operare (Windows Presentation Foundation - WPF, XAML etc.).

Folosind VS 2008, puteţi crea direct aplicaţii bazate pe WPF şi puteţi edita fişierele XAML (este chiar disponibil suportul Intellisense pentru aceste fişiere). Nu sunt de neglijat nici posibilitatea de creare a serviciilor Web şi existenţa suportului pentru Windows WorkFlow Foundation. Suplimentar, versiunea 2008 oferă suportul nativ pentru peste 8000 de API-uri noi din Windows Vista.

Ca parte integrantă a Visual Studio 2008 Professional Edition, Visual Studio Tools for Office (VSTO) permite dezvoltatorilor să creeze aplicaţii pentru Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Visio, InfoPath şi Project, asigurând creşterea productivităţii.

Facilităţi pentru designerii Web

Dezvoltatorii Web pot crea aplicaţii bazate pe Microsoft Silverlight. Silverlight este o soluţie independentă de browser şi platformă, care permite crearea aplicaţii interactive pentru Web. Silverlight oferă suportul pentru AJAX, VB, C#, Python şi Ruby, permiţând integrarea facilă în cadrul aplicaţiilor Web existente. În VS 2008, dezvoltatorii pot exploata avantajele separări aplicaţiilor client-centric de cele de server-centric. În plus, pot fi generate pagini Web cu un conţinut ridicat de interactivitate, acestea fiind disponibile pe cele mai diverse platforme (MAC OS, UNIX-Linux etc.).

Visual Studio 2008 Express

Lansate începând cu versiunea 2005, versiunile Express pot fi descărcate gratuit de pe site-ul Microsoft. Dan Fernandez este Lead Product-Management-Non Profesional Tools la Microsoft şi a declarat recent în ceea ce priveşte soluţiile Express:

Visual Studio 2008 Express se înscrie în efortul de a democratiza dezvoltarea de aplicaţii şi de a oferi suportul pentru o paletă tot mai mare de dezvoltatori. Sunt vizaţi şi utilizatorii care nu au cunoştinţe de programare, dar care prin tool-uri gen PopFly pot crea propriile aplicaţii.”

Ediţiile Visual Studii Express pot fi descărcate de pe site-ul Microsoft:

Colaborare

VS 2008 şi-a extins funcţionalităţile pentru a oferi posibilităţi de colaborare în echipele mari de dezvoltatori. Visual Studio Team System 2008 include de noi funcţionalităţi care facilitează lucrul în echipă, asigurând creşterea calităţii software-ului dezvoltat în cadrul proiectelor complexe.

Funcţii avansate de debugging şi pentru lucru în echipă

Concluzii

Este prematur să spunem care va fi impactul VS 2008 asupra comunităţii dezvoltatorilor. Totuşi, ţinând cont de numărul mare de tehnologii integrate şi suportul pentru Windows Vista, se poate considera că VS 2008 este un release major pentru acest mediu de dezvoltare. LINQ este o tehnologie complet nouă şi va dura ceva timp până va fi adoptată de comunitate. Se pare însă că este o soluţie care rezolvă o problemă foarte veche şi va face mai firească legătura între aplicaţii şi bazele de date. Şi până vom vorbi de baze de date obiectuale pe scară largă (probabil că va fi nevoie de un nou Codd care să le reinventeze), LINQ este una dintre puţinele soluţii coerente de pe piaţă care încearcă să umple acest gol. Într-unul din numerele viitoare ale NET Report, vom reveni mai amplu dedicat acest subiect.

   ... spune-ţi părerea în Forumul Agora

  software
  decembrie 2007
  opinii

2007 - Retrospectiva
Zona în care s-au întâmplat cele mai interesante lucruri este - în opinia mea - telefonia ...

Home | Home | Home | Home | Home
Copyright © 1999-2009 Agora Media S.A.
IT TRENDS, Agora Technology Conferences - ATC, SolePAD, Agora News

Powered by
Dell PowerEdge servers